Info

 

 

http://www.palema.org/en-film-om-hans-barnekow/

Debattartikel som ska skickas till div tidningar för att om möjligt införas den 13 nov på Världspankreascancerdagen

Sju steg till en mänskligare cancervård!

Helt säkert vet du som läser detta att det är fredagen den 13 november idag! Kanske vet du också att det är ”WorldPancreasCancerDay”! Men vet du varför denna dag uppmärksammas världen över?

Den behövs för att uppmärksamma en av de mest dödliga cancersjukdomarna. Endast ca 5% överlever sin femårsdag efter det de fått diagnosen pankreascancer (bukspottkörteln)! En sjukdom som förblir lika dödlig decennium efter decennium! Det är dystra fakta speciellt när vi vet att de flesta andra cancersjukdomar visar att läkarvetenskapen vunnit avgörande framsteg vad gäller att forska fram metoder som leder till tillfrisknande.

Varför är det så? Behöver det vara så illa?

Att så små framsteg har gjorts beror dels på att pankreascancer är svår att upptäcka i tid och är i sig själv aggressiv när den fått fäste, men det beror också på eftersatt anslagstilldelning för forskning. Om inga forskningsframsteg görs kommer pankreascancer vara den cancerform som skördar näst flest liv av alla om ca 15 år.

Finns det hoppfulla tecken som kan ses i skyn? Ja, på EU-nivå börjar politikerna förstå att något måste till. I Sverige bjöd Cancerfonden in till ett heldagars seminarium igår i syfte att stimulera till mer forskning. Även landstingen arbetar målmedvetet med att koncentrera cancerkompetensen till ett sjukhus per region samt att korta ner tiden från misstanke om cancer till första behandling.

Även om kompetenta läkare och forskare får utökade ekonomiska resurser för att finna fler och bättre sätt att upptäcka och stävja pankreascancer, kommer det ta många år innan resultaten kan tillämpas praktiskt. Under tiden kommer ca 1500 personer varje år i Sverige med cancer i bukspottkörteln eller i dess närhet (periampulärt) att drabbas.

Vad kan göras redan nu för att underlätta för de drabbade? Vi uppmanar politiker och ansvariga inom den svenska sjukvården att:

  1. Se cancersjukdom som en akut sjukdom.
  2. Se till att alla cancerpatienter har en patientansvarig läkare så att kontinuerlig kontakt möjliggörs.
  3. Uppmärksamma och utvärdera de oftare förekommande behandlingsmissarna som drabbar patienterna. De som uppstår kanske på grund av de många läkarbytena. Få läkare är det som lär känna patienten annat än genom att läsa patientjournalen.
  4. Ge pankreascancerpatienter, både dem som opererats och dem som går på annan behandling, snabbfil in i vårdsystemet. De drabbas väldigt ofta av olika och akuta komplikationer. Idag får man som patient rekommendationen att söka akutvården när en komplikation tillstöter för att över huvud taget nå kontakt med en läkare inom rimlig tid. Även om akutvården fungerar och är kompetent har dessa läkare ofta begränsade erfarenheter av just de komplikationer som är vanliga hos pankreascancersjuka.
  5. Lös problemet med kontaktsjuksköterskor! Även om det talas mycket idag om behovet av kontaktsjuksköterskor (en mycket viktig funktion för patienterna) så är underbemanningen kronisk och de kontaktsjuksköterskor som tillförordnas får ofta rycka in i akuta underbemanningssituationer på andra håll.
  6. Skapa professionella stödgrupper för behandlingspersonalen som hjälper obotligt sjuka människor. Det är oansvarigt att begära att dessa personer ska kunna vara engagerade och lyssnande när de inte får möjlighet att hantera sina egna känslor av otillräcklighet!
  7. Tänk större om vad det faktiskt innebär att vara dödsmärkt cancerpatient! Ett holistiskt synsätt utgår ifrån att även våra känslor och tankar påverkar vårt sjukdomsförlopp. En patient som är medveten, insatt och lyssnad på får förbättrad livskvalitet. En sjukvård som inte ser och har tid för att stimulera denna del av läkningsprocessen kommer alltid förbli dyr och ineffektiv. Hur mycket man än håller koll på pengarna!

Vår dröm är att politiker, beslutsfattare och utbildningsväsendet inom sjukvården lånar fler förebilder från serviceyrkena snarare än från den tillverkande industrin i utvecklingen av vården. Att fokus är på patienternas behov och livskvalitet snarare än på ekonomiska kontrollsystem.

 

Carl M Hamilton

Ordförande i Cancerföreningen PALEMA

 

Sedan knappt ett år finns Cancerföreningen PALEMA (PAnkreas, Lever/galla och MAgsäck/matstrupe), en ideell patientförening med ändamålet och uppgiften att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade. www.PALEMA.org

Om Du vill se en kort film som informerar bl.a om "i förebyggande syfte"

 

http://www.palema.org/en-film-om-hans-barnekow/

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.01 | 17:33

Hej Stephan jag har lite bilder, kontakta mig per mail monicakinge@gmail.com
Monica Kinge

...
30.08 | 17:04

Hej. Min far Stig Sahl gick bort den 18 augusti. Hittade ett par bilder från cmc tiden. Har du flera bilder från den tiden? Vi håller på att göra ett bildspel.

...
21.11 | 22:37
Släktstamträd har mottagit 7
24.07 | 02:17
Fee & Malcolm har mottagit 1
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS